News

Angrepp i Norge: Misstänkt åtalas efter att fem personer dödades i pilbåge och attack i Kongsberg

Den misstänkte är en dansk medborgare som bor i staden, uppger polisen i ett tidigt uttalande. Den misstänkte, som inte namngavs av polisen, greps på onsdagseftermiddagen och transporterades till den närliggande staden Drammen.

Polisen avslöjade inte vilka anklagelser den misstänkte står inför. Myndigheterna släppte det senaste uttalandet för att motbevisa vad som enligt dem var spekulationer i sociala medier om att andra lagöverträdare var inblandade.

Gärningsmannen agerade förmodligen ensam, säger polisen.

Tala med media efter attacken, Oyvind Aas, polismästare i Drammen, sa att myndigheterna inte utesluter möjligheten till en terroristattack. “Från händelseförloppet är det naturligt att överväga om det är en terrorhandling”, sa han.

Men bete tillade, “den bifogade personen ifrågasattes inte, och det är därför för tidigt att säga något om detta och vad motivationen för personen var.”

En namnlös man har gripits.

Den misstänkte flyttade över ett “stort område” under attacken och greps 18:47 lokal tid, enligt ett uttalande från polisen.

Vid en presskonferens i Oslo beskrev huvudstaden Erna Solberg, landets avgående premiärminister, utvecklingen i Kongsberg som “fruktansvärd” och lovade att “alla nödvändiga resurser” skulle sättas in.

“Gärningsmannen begick hemska handlingar mot flera personer. Det är en mycket dramatisk situation som har drabbat Kongsbergs samhälle hårt och händelserna har skakat oss alla”, sa hon.

Attacken kommer inför en ny regering efter att förra månadens parlamentsval drog tillbaka det långvariga konservativa partiet. Arbetsledare Jonas Gahr Store tar på sig rollen som statsminister på torsdag.

I ett Facebook -inlägg beskrev Store attacken som en “grym och grym handling”.

“Mina tankar och djupaste sympati går nu till de drabbade, deras familjer och polisen, vårdpersonal och biståndspersonal som nu arbetar heltid för att ge en överblick och hjälpa de behövande”, sa han.

Enligt Aas är en av de skadade en polis som inte var anställd, som befann sig i en butik.

“De skadade fördes till sjukhus för behandling. Kongsbergs kommun har underrättats och har inrättat krislag för att hjälpa och följa upp de behövande”, sa han.

Kongsberg ligger 85 kilometer väster om Oslo.

Polisen i landet är nu tillfälligt beväpnad

Enligt ett uttalande från sydöstra polisdistriktet började den lokala polisen ta emot nödsamtal från centrala Kongsberg klockan 18:13 lokal tid.

Samtalen rapporterade att en person gick runt med “vad som förmodligen var en pil och båge”.

Polisen avlossade skott under gripandet, sade Aas.

“Det tog lite tid från det att vår första patrull var på platsen tills han greps. Vi återkommer till en mer detaljerad beskrivning av händelseförloppet när vi har en bättre överblick över vad som hände”, sa han.

Polisen i hela landet har nu fått en sällsynt order om att bära skjutvapen.

“På grund av den allvarliga incidenten i Kongsberg där flera människor dödades och skadades i natt, är polisen i Norge tillfälligt beväpnad”, sade den norska polisdirektoratet i ett uttalande på onsdagen.

“Detta är en ytterligare nödåtgärd”, heter det i uttalandet. “Polisen har för närvarande inga konkreta tecken på att det finns en förändring i hotnivån i landet.”

Enligt norsk lag måste tjänstemän vanligtvis ha förhandsgodkännande för att bära skjutvapen.

En extremistisk extremist har dödat 77 personer i Norge.  Ett decennium senare, 'hatet finns fortfarande där ute' men angriparens inflytande anses vara lågt

Attacken kommer drygt ett decennium sedan Norges värsta terrorattack.

I juli 2011 dödade den norge extremist -extremisten Anders Behring Brevik 77 personer, många av dem tonåringar, i en bombattack och gevär. Han dömdes till 21 års fängelse, högsta möjliga tid.

I augusti 2019 stormade en annan man en moské i Oslo, beväpnad med gevär innan han blev överkörd. Det året rapporterade landets underrättelsetjänst att högerterrorismen växer över hela världen och varnade för att landet sannolikt kommer att bli riktat inom en snar framtid.

Philip Wang, Laura Smith-Spark och Henrik Oesten från CNN bidrog.

.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button