News

Dyrkan av Devi: Standardisering som samhället Durga Pujas åstadkommer raderar de andra sätten

Det finns också andra Puranas som Kalika Purana och Chandi Purana.

Navaratri (eller Navaratra) betyder helt enkelt nio nätter. Tidpunkterna för festivaler är enligt månens tionde och det motsvarar inte exakt soliga dagar. De nio dagarna är från pratipada (första månens dag) till navami (nionde månens dag), även om fester också kan flyta över till dashami (tionde månens dag). Det finns shukla paksha (måne två veckor när månen var nere) och krishna paksha (måne två veckor när månen går ner). Krishna paksha är vanligtvis för pitris (förfäder / månar).

Devas och devis dyrkas inte i Krishna Paksha, bara under Shukla Paksha. Eftersom varje månad finns en shukla paksha från pratipada till purnima (fullmåne) under hela året, finns det 12 sådana Navaratri -cykler. Ur devi -dyrkan är alla 12 inte lika viktiga. Fyra är specifika för dyrkan av Devi, Sharada / Ashvina Navaratri, Vasanta / Chaitra Navaratri, Magha Navaratri och Ashada Navaratri. Vi är mitt i Sharada / Ashvina Navratri. De flesta jag känner har hört talas om Vasanta / Chaitra Navaratri, men har aldrig hört talas om Magha och Ashada Navaratris. Detta beror på att dyrkan under Magha och Ashada Navaratri är hemlig, och det är känt som gupta Navaratris.

Det finns en gammal tradition av Devi -dyrkan i Indien, långt innan det som anses vara en inspelad historia. Oavsett del av landet är Navaratri förknippat med devi -dyrkan. Formen skiljer sig åt. Du bör ringa ‘Devi Suktam’. Det finns flera sådana Devi Suktams från olika texter— (1) ‘Devi Suktam’ (Rig Veda); (2) ‘Shri Suktam’ (Rig Veda); (3) ‘Devi Suktam’ (från tantratekster); (4) “Durga Suktam” (Taittiriya Aranyaka); och (5) ‘Ratri Suktam’ eller ‘Devi Stotram’ (av Durga Saptashati). Till skillnad från Rig Veda hittar de andra sitt ursprung i en del av Markandeya Purana, känd som ‘Devi Mahatmya’ eller ‘Chandi’. För Devi-dyrkan är Markandeya Purana den viktigaste i Itihasa-Purana-korpusen.

Detta betyder inte att berättelser om Shiva och Parvati inte dyker upp någon annanstans i Itihasa-Purana-korpusen. Mahabharata nämner båda – ‘Anushasana Parva’ beskriver en incident där Uma Shiva berättar om kvinnors dharma. Valmiki Ramayana har flera referenser till Shiva- och Parvati -berättelser. Förutom Markandeya Purana och Devi Bhagavata Purana bör man nämna Linga och Skanda Puranas från Itihasa Purana Corpus. ‘Lalita Sahasranama’, som ger oss 1000 namn på Lalita, en manifestation av Devi, härstammar från Brahmanda Purana.

Devi dyrkas i många former, såsom Nava Durga eller nio former av Durga: Shailaputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kushmanda, Skandamata, Katyayani, Kalaratri, Mahagauri och Siddhidhatri. Särskilt i tantra dyrkas hon som de tio Mahavidyas: Kali, Tara, Tripurasundari (eller Shodashi), Bhuvaneshvari, Tripurabhairavi, Chhinnamasta, Dhumavati, Bagalamukhi, Matangi och Kamala.

Det finns lokal dyrkan av Devi-ofta tempelspecifik-vid andra tider på året. I Panchayatana Puja (dyrkan av fem Murtis) är det vanligt att Devi dyrkas tillsammans med Shiva, Vishnu, Surya och den specifika ishta devata. Om det är specifikt för Devi -dyrkan under Navaratri och berättelser relaterade till asura Mahishasura, är Markandeya Purana det viktigaste.

Den berättar historien om kung Suratha och vaishya Samadhi. I ett eländigt tillstånd rekommenderas de av Rishi Sumedha att dyrka Devi. För att förstå Devi -dyrkan av Devi måste du lägga till Devi Bhagavata Purana, även känd som Devi Bhagavatam. Den sjunde skandha från denna text innehåller den berömda ‘Devi Gita’. Eftersom det kallades ‘Devi Gita’, bör du nämna Devi Upanishad. Det finns också andra Puranas som Kalika Purana och Chandi Purana.

I Bengal likställs devi -dyrkan med Durga -dyrkan. Generationer har vuxit upp och tror att Mahalaya betyder början på Durga Puja. Historiskt sett har Mahalaya ingenting att göra med Durga Puja. Mahalaya markerar början på shukla paksha. Idag tror varje bengali att Durga Puja händer på saptami, ashtami och navami. Detta är inte heller sant.

Detta beror på standardisering med tanke på samhällsdrivna Pujas. Texter talar om sju olika kalpas (sätt) att dyrka Durga. (1) Börja med krishna paksha navami före Mahalaya i Bhadra och sluta med Ashvina shukla paksha navami, varande 15 dagar; (2) Börja på shukla paksha pratipada och sluta på navami, varar nio dagar; (3) börjar med shashthi och slutar med navami, som varar i fyra dagar; (4) börjar med saptami och slutar med navami, under en period av tre dagar; (5) börjar på ashtami och slutar på navami, under en period av två dagar; (6) Endast på ashtami; (7) Endast på navami. Om en icke-samhällsdriven Durga Pujas inträffar, en praxis som snabbt håller på att dö ut, följs de sex andra sätten fortfarande. Men på grund av standardisering har de flesta reducerats till (4). Om du vill läsa mer om dessa andra lägen rekommenderar jag Raghunandana Bhattacharyas verk från 1500 -talet.

Han var känd som Smarta Raghunandana och skrev mycket om olika ämnen. För Durga Puja -ändamål är relevanta texter Durgotsav Tattva, Durgapuja Tattva och Kritya Tattva. Bhattacharya var inte den enda som skrev om dyrkan av Durga. Till exempel före honom var Acharya Shulapani.

Ordförande, EAC till statsministern

Få levande aktiekurser från BSE, NSE, amerikanska marknaden och den senaste nettoförmögenheten, fondportfölj, kolla de senaste börsnoteringarna, de bäst presterande börsintroduktionerna, beräkna din inkomst enligt inkomstskattkalkylatorn, vet de bästa marknadsvinsterna, de bästa förlorare och de bästa aktiefonderna. Gilla oss på Facebook och följ oss Twitter.

Financial Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal och hålla dig uppdaterad med de senaste Biz -nyheterna och uppdateringarna.

.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button