News

Henrietta saknas, vars celler togs utan hennes tillstånd, hedras av WHO

År 1951 fördes Henrietta Lacks, en svart fembarnsmamma som dog i livmoderhalscancer, till Johns Hopkins sjukhus i Baltimore för behandling.

Utan hennes vetskap eller tillstånd tog läkare bort ett cellprov från tumören i hennes livmoderhals. De gav provet till en forskare vid Johns Hopkins University som försökte hitta celler som skulle överleva på obestämd tid så att forskare kan experimentera med det.

Det invasiva förfarandet ledde till en världsomspännande upptäckt: cellerna trivs och förökar sig i laboratoriet, något ingen mänsklig cell någonsin har gjort tidigare. Det har reproducerats miljarder gånger, bidragit till nästan 75 000 studier och hjälpt till att bana väg för HPV-vaccinet, läkemedel som används för att hjälpa patienter med hiv och aids och på senare tid utvecklingen av Covid-19-vacciner.

Onsdag, 70 år efter Mrs. Lacks dog på den ”färgade avdelningen” på Johns Hopkins sjukhus och begravdes i en omärkt grav, Världshälsoorganisationen hedrar det bidrag hon omedvetet gav till vetenskap och medicin.

Under en ceremoni i Genève delade Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO: s generaldirektör ut generaldirektörspriset till Lacks son Lawrence Lacks, som var 16 år när hans mor dog den 4 oktober 1951.

Victoria Baptiste, Mrs. Lacks barnbarnsbarn sa att familjen var “ödmjuk” om presentationen och erkännandet av arvet efter “en svart kvinna från tobaksfälten i Clover, Virginia.”

“Henriettas bidrag, som en gång var dolda, hedras nu med rätta för deras globala påverkan”, sa hon. Baptiste, en legitimerad sjuksköterska, sa.

WHO: s chefsvetare Soumya Swaminathan sa att cirka 50 miljoner ton celler, kända som HeLa -celler, användes av forskare och forskare runt om i världen.

“Det är bara enormt när du tänker på det,” sa Dr. Swaminathan sa. “Jag kan inte tänka mig en annan enda linje eller laboratoriereagens som har använts i denna omfattning och har lett till så mycket framsteg.”

Under 1940 -talet flyttade Lacks med sin man, David Lacks, från Virginia till Baltimore på jakt efter bättre möjligheter för hennes familj, enligt Henrietta Lacks Initiative, en organisation som grundades av hennes barnbarn.

Hon gick till Johns Hopkins för att få hjälp efter att ha upplevt svår vaginal blödning. Hon var 31 när hon dog, åtta månader efter att hon fick veta att hon hade livmoderhalscancer.

Varken hans eller hennes familj fick veta att vävnadsprover från hennes tumör gavs till dr. George Gey, en medicinsk forskare från Johns Hopkins, gavs inte.

Cellerna från provet var unikt motståndskraftiga, fördubblades var 24: e timme och lyckades växa framgångsrikt utanför människokroppen i mer än 36 timmar, enligt Henrietta Lacks Initiative.

Genombrottet var upphetsat för forskare och forskare som använde det för att utveckla det första poliovaccinet och tillverka läkemedel mot andra sjukdomar, inklusive Parkinsons, leukemi och influensa.

Men identiteten på Mrs. Brister förblir dolda av forskare. Hennes familj fick först reda på användningen av hennes celler 1973, när forskare kallade dem för blodprov så att de kunde studera deras gener, enligt ‘The Immortal Life of Henrietta Lacks’, en bästsäljande bok av Rebecca Skloot blev också en film med Oprah Winfrey.

Fru Lacks ättlingar uttryckte sin stolthet över vad hennes celler hade åstadkommit, men också upprörda över behandlingen av läkare. Ilskan förvärrades bara av kommersialiseringen av hennes celler.

Dr Gey, som studerade Mrs Lacks vävnad, hade inte nytta av hans forskning. Men under årtiondena har bioteknikföretag kommersialiserat och sålt cellerna, även om Ms. Lacks familj fick aldrig ersättning.

“Lycka har skapats”, sa Dr. Tedros sa onsdag. “Vetenskapen har avancerat. Nobelpriser har vunnit och viktigast av allt, många liv har räddats. ”

“Henrietta hade utan tvekan varit glad att hennes lidande räddade andra”, sa han. “Men syftet motiverar inte medlen.”

Den 4 oktober stämde hennes ättlingar Thermo Fisher Scientific, ett bioteknikföretag som anklagade dem för att “göra ett medvetet val att sälja och tillverka Henrietta Lacks levande vävnad”, enligt den federala stämningen.

Familjen sa att det krävde att Thermo Fisher skulle betala 9,9 miljoner dollar och “avsätta hela sin nettovinst från kommersialiseringen av HeLa -mobiltelefonen i Ms. Lacks egendom.

Under en presskonferens föreslog Christopher Seeger, en advokat för familjen, att fler bioteknikföretag skulle kunna stämmas.

“Thermo Fisher” ska inte känna sig för ensam, för de kommer snart att ha mycket sällskap, “sa Mr. Sa Seeger.

Thermo Fisher, baserat i Waltham, Mass., Svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar.

Dr Tedros sade på onsdagen att orättvisan i samband med avlägsnandet av Ms. Lacks celler började fortsätta. Han noterade till exempel att de vacciner som hjälper till att förebygga livmoderhalscancer och skyddar mot Covid-19 förblir otillgängliga för fattiga länder.

En annan talare, Groesbeck Parham, medordförande för generaldirektörens expertgrupp för att eliminera livmoderhalscancer, sa att det mest effektiva sättet att tala till Ms. Att erkänna Lacks bidrag är att stoppa ojämlikheter inom hälsa och vetenskap.

Han sa: “På detta sätt hedrar vi fru Henrietta Lacks och förvarar hennes mirakel.”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button