News

Importskatterna på ätliga oljor sjunker kraftigt när inflationen i detaljhandeln stiger

Beslutet kommer att uppskattas mycket av branschen och kommer också att bidra till att minska prisbördan för eventuella konsumenter.

Eftersom detaljhandelns inflation i ätliga “oljor och fetter” steg till den näst högsta nivån 2021 2021, minskade regeringen på onsdagen jordbruksstoppet för importerade oljor till 5% och 7,5% på olika varor från 20% tidigare, medan det också 2,5 % grundläggande importskatt.

Skattesänkningen kan dock inte medföra stora lättnader för konsumenterna, trots att regeringen kommer att förlora cirka 34 000 miljoner i intäkter, sa analytiker och påpekade att oljepriserna i Malaysia stiger.

”Konsumenterna kan inte dra full nytta av skattesänkningen. Faktum är att efter att skattesänkningen tillkännagavs av Indien, ökade den malaysiska marknaden med cirka 150-170 rand per ton, säger BV Mehta, verkställande direktör för Solvent Extractors Association of India.

Onsdagens tillkännagivande kommer att leda till en minskning av den effektiva importtullen på råa och raffinerade sorter av palmolja, sojaolja och solrosolja med 16,5 till 19,25 procentenheter. Minskningen gäller från och med den 14 oktober. Konsumentprisinflationen (KPI) i oljor och fetter steg med 34,19% i september, något under 34,78% i juni. Regeringen har insett att situationen kanske inte lättar före ankomsten av nästa rabi -oljeväxter, eftersom det sannolikt kommer att minska produktionen av två stora kharifoljeväxter – sojabönor och bomull.

”Det finns en efterfrågan på ätbara oljor världen över, eftersom det i många länder går över till biodiesel. Dessutom är priserna på andra varor också lägre i år än förra året, säger RK Patel, en matoljexpert som handlar med jordnötsolja.

‘Den omedelbara utlösaren för denna drastiska skattesänkning beror till stor del på högt ätbar olja och högtidssäsongen och hög matinflation. Tidpunkten för minskning av importtullarna är dock oroande, eftersom bönderna nu skördar kharif -sojabönor och jordnötsgrödor. Denna sänkning av importskatten kan påverka böndernas förverkligande av sina oljeväxter, säger Mehta.

Men skattepartnern Abhishek Jain, EY, sade: ”Med tanke på de stigande oljepriserna har regeringen sänkt grundtullarna på både råolja och matolja. Beslutet kommer att uppskattas mycket av branschen och kommer också att bidra till att minska prisbördan för eventuella konsumenter. ”

Få levande aktiekurser från BSE, NSE, amerikanska marknaden och den senaste nettoförmögenheten, fondportfölj, kolla de senaste börsnoteringarna, de bäst presterande börsintroduktionerna, beräkna din inkomst enligt inkomstskattkalkylatorn, vet de bästa marknadsvinsterna, de bästa förlorare och de bästa aktiefonderna. Gilla oss på Facebook och följ oss Twitter.

Financial Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal och hålla dig uppdaterad med de senaste Biz -nyheterna och uppdateringarna.

.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button